Co chceme?

• Aby se na chomutovských středních školách studenti dozvěděli, jak o své duševní zdraví pečovat a co dělat, když se objeví psychické potíže.
  • Aby se o duševním zdraví mluvilo otevřeně a bez předsudků, aby se lidé nebáli říct si o pomoc.
  • Poskytovat individuální a skupinovou podporu těm, kteří to potřebují.
  • a proto spouštíme Šíleně dobrou kampaň

Vše začalo v roce 2014, když do našeho spolku začalo se žádostí o podporu přicházet stále více lidí, kteří se potýkali s duševními obtížemi. V té době už několik let fungovala naše chráněná kavárna Café Atrium v Chomutovské knihovně. Do našeho týmu přibyla nová posila Jana, která se o podporu lidí s duševním onemocněním zajímala. Společnými silami vznikl v roce 2015 Klub Esprit - otevřené místo přímo v centru města na Husově náměstí 38, kde se lidé mohou o své starosti podělit a spoustu se toho naučit – na cvičení, arteterapii, skupinových či duchovních setkáních.

Velice brzy jsme přišli na to, že nemůžeme čekat, kdo zavítá za námi, ale že je potřeba jít za lidmi a otevřeně mluvit o duševním zdraví. Vytvořili jsme tým a u našich kolegů ve Fokus Praha jsme se vyškolili. Od roku 2018 přinášíme na střední a základní školy program primární prevence Blázníš? No a!

Aktivně boříme hradby předsudků a mýtů o duševních nemocech – natáčíme videa, přednášíme a zveme hosty, kteří mají k tématu co říct a zveřejňujeme na našem FB a YouTube kanálu Klub Esprit.

Naše práce se navíc rozrostla o sociální službu, díky níž pomáháme lidem s duševním onemocněním řešit jejich praktické záležitosti. Covidová pandemie a s ní spojená nejistota a izolace zapříčinily prudký nárůst duševních obtíží. Velmi naléhavě to vnímáme hlavně u mladých lidí a lidí v akutních krizích. Od ledna 2022 se u nás scházejí na podpůrné skupině. V našich týmech se setkáte nejen s Janou, ale také se Soňou, Vlaďkou, hned dvěma Petrami, Hankou, Monikou a Terezou. Klub Esprit spolupracuje se zdejšími odborníky – lékaři, psychology a organizacemi.